Woman cutting grass along a hedge with a STIGA Multiclip mulching lawn mower with the STIGA Fulcrum handlebar

Sistemul de Mulcire STIGA

Mărunțirea și transformarea în compost

Aflați tot ce trebuie să știți despre mulcire/mărunțire, care sunt avantajele și dezavantajele și cum să reciclați gazonul în cel mai bun mod!

Ce este Mulcingul?

Mulcirea este o tehnică care implică tăierea gazonului fără a colecta iarba. Din punct de vedere tehnic, mașina de tuns gazon va procesa mai întâi iarba și apoi o va mărunții în compost fin care este refolosit ca îngrășământ natural. Mulcirea bună este invizibilă, deoarece particulele fine de iarbă se amestecă în gazon la rădăcină, hrănind gazonul.

Man with a STIGA Multiclip mulching yellow lawn mower cutting grass
Cum functioneazã?

Mărunțirea ierbii este posibilă datorită formei speciale a punții (partea care înconjoară cuțitul de tăiere). În acest spațiu, cuțitul creează un flux de aer care ridică iarba, ea intră în contact repetat cu cuțitul de tăiere care mărunțește cu fiecare rotație, până la rezultatul final o materie hrănitoare. Unele mașini de tuns gazon sunt echipate și cu un cuțit conceput pentru tăiere dedicată cu suprafață special concepută pentru procesul de mărunțire. Calitatea mulcirii este mai regulată, iar iarba este tăiată mai fin.

Mulching deck and blade shredding the grass in small pieces
Mulcirea este bună pentru...

Nu trebuie să aruncați iarba tăiată sau să vă opriți pentru a goli colectorul de iarbă, asta înseamnă că economisiți timp dar și energie.

Această tehnică de tăiere înapoiază ierbii nutrienți importanți, funcționând ca un îngrășământ natural ce va stimula sănătatea gazonului.

Mulcirea alimentează, în timp, materia organică din sol, hrănind iarba până la rădăcini, stimulând creșterea, sănătatea și frumusețea gazonului.

Mulcirea oferă un efect optic de "plin" temporar al particulelor de iarbă verde, care "umple golurile" și face ca gazonul să arate mai luxuriant.

Sfatul STIGA

Când decideți să efectuați mulcirea/mărunțirea, amintiți-vă întotdeauna:

  • Este esențial ca tăierea ierbii să de realizeze când gazonul este uscat: acest lucru împiedică iarba umedă să se lipească de puntea de tăiere.
  • Mulcirea frecventă menține iarba sănătoasă, gazonul hrănit și înălțimea ierbii uniformă.
  • Menținerea curată a părții inferioare a punții face mulcirea mai eficientă.
  • Pentru cea mai bună performanță de mulcire, tăiați mai întâi iarba foarte înaltă.
Young man lying in the grass with an electronic measurement tool in his hands
Cuțitele de tăiere STIGA Multiclip sunt special concepute pentru mulcire/mărunțite.

Designul cuțitului generează două vârtejuri de aer care se rotesc în direcții opuse, ceea ce permite ierbii să fie mărunțită fin. Forma cuțitului reduce, de asemenea, zgomotul, oferind în același timp performanțe excelente de mărunțire.

Detail of mulching blade design of a STIGA lawn mower's cutting deck